Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще произвежда хлорохин

Българска фармацевтична компания съобщи, че от този месец започваa производството на MoriVir с активна съставка хидроксихлорохин.

"Започнахме да произвеждаме както MoriVir, което е хидроксихлорохин, така и GraVir, което е хлорохин. Ще пуснем и двете лекарства на пазара“, съобщи биотехнологът проф. Тони Веков пред Нова телевизия.

Венков е категоричен, че българският пазар ще бъде абсолютно задоволен и всеки, диагностициран с COVID-19, ще има възможност да се лекува.

Биотехнологът посочи, че това са същите лекарства, които се произвеждат във Франция и в Германия. Оттам обаче са ни отказали лицензно производство на техните продукти в България. Научноизследователски екип на нашата компанията е създал собствено досие и лекарството вече е готово.

"Цяло приключение е човек да открие субстанциите в днешно време. Ние имаме поръчки за следващите 6 месеца от 3 различни държави – Тайван, Индия и Китай. За последните три седмици цената и на двете субстанции се увеличи с около 60 пъти“, отбеляза още специалистът.

По думите му, въпреки увеличението на цените на субстанциите, цената на лекарството ще бъде съизмерима с цената на едно тестване за коронавирус. Очаква се засега тя да бъде около 100 лева, колкото е за един PCR тест. До десет дни компанията ще произведе около 5000 опаковки MoriVir, а след още една седмица – най-малко 20 000 опаковки GraVir.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във