Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще продължи да разчита на въглищните си централи

Според Интегрирания план "Климат-енергетика" до 2030 година, с хоризонт 2050 година, България ще продължи да разчита на въглищните си централи. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция след среща със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ, на която беше обсъдено развитието на сектора в страната.

Ресорният министър изтъкна, че този вид мощност произвежда 4000 мегавата от общо 6000 базови мощности у нас. "Ние не можем с лека ръка да се откажем от този вид електрическа енергия", отбеляза Петкова. По думите й 40% от електрическата енергия в България се произвежда именно от въглищните централи, докато през зимата този процент достига 60.

България ще готви рамкова позиция по въпроса за Зелената сделка.  А тя изправя пред много сериозно предизвикателство всяка една държава-членка на Европейския съюз, защото ще настъпят много ключови трансформации в икономиките им. Освен това за страната ни този въпрос става още по-важен и актуален, защото граничим с държави, които не членуват в ЕС и за тях тези правила няма да важат. Поради тази причина те ще могат да предлагат електрическа енергия на по-конкурентна цена. България ще постави този въпрос пред Европейската комисия, защото такъв тип страни като нашата трябва да бъдат обект на специално наблюдение, подчерта енергийният министър.

Правителството ще се възползва от всички механизми за подпомагане, които европейското законодателство представя. Ще се ориентираме към използването на пазарен механизъм за капацитет, уточни Петкова.

"В този си вид предлаганата Зелена сделка е неприемлива за България", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той отбеляза, че страната ни спазва мерките, които са били подписани в Парижкото споразумение. "Ние сме за зелено развитие на България, което обаче може да осигури качествени и перспективни доходи", добави председателят на КНСБ.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е на мнение, че все още има много неясноти по предлаганата Зелената сделка. Освен това не било предвидено как предлаганият Фонд за справедлив преход ще бъде финансиран. Манолов счита, че заложената пълна либерализация на енергийния пазар за битовите потребители трябва да стане плавно и постепенно.

Министърът на енергетиката допълни, че България е посочила в Пътната карта, че пълната либерализация на енергийния пазар ще завърши през 2025 г. Но този процес ще трябва да се извърши плавно и на етапи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във