Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще предложи разширен пакет от инвестиционни стимули на корейски компании

Разгледани са и теми, свързани с енергетиката, както и малките и средните предприятия, индустриалните зони и други, по които предстои подписване на двустранни споразумения в тези области.

Интересът на корейския бизнес към България доведе до реализирането на редица проекти. Броят на регистрираните у нас компании с корейско участие е 249, а за периода 1996-2018 г. нетните преки инвестиции от Корея възлизат на 213.2 млн. евро, което нарежда страната сред първите 30 държави по общ обем ПЧИ за периода. Това заяви по време на откриването на Втората сесия на Смесената междуправителствена българо-корейска комисия за икономическо сътрудничество заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Сесията се проведе в рамките на работното посещение на министър Караниколов в Сеул, столицата на Южна Корея, от 9 до 11 септември. От българска страна съпредседател беше заместник-министър Борисов, а от корейска - Юн Канг-Хеон, заместник-министър на външните работи. На сесията присъстваха и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, посланикът на България в Република Корея Петко Драганов, както и други представители на българското правителство.

Като високо индустриализирана страна с динамична икономика, която е основен фактор за растежа в Източна Азия, Република Корея е наш стратегически икономически партньор в региона. Насърчаването на стокообмена с тази държава е приоритет заедно с привличането на южнокорейски инвестиции. През миналата година стокообменът между България и Корея е нараснал с близо 48 процента. Според заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов  има потенциал за привличане на мащабни корейски инвестиции в перспективни сектори у нас. От българска страна бе поет ангажимент за изграждането на стратегическо инвестиционно партньорство от нов тип, което би могло да надхвърли съществуващите инвестиционни стимули, заложени в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

Пред участниците в сесията заместник-министър Борисов се ангажира страната да развива иновативни производства с висока добавена стойност, да запази привлекателността си като дестинация за ПЧИ, да подобри бизнес климата и да увеличи възможностите за технологично развитие. По думите му икономическата политика на България дава приоритет на разширяването на различни сектори като информационни и комуникационни технологии, екологични технологии и иновации.

В рамките на междуправителствена българо-корейска комисия бяха обсъдени също въпроси, свързани с инвестиции в областта инфраструктурата в България и как корейски фирми биха могли да се включат в изграждането на редица обекти в този сектор чрез механизма на публично-частното партньорство.

Разгледани са и теми, свързани с инвестициите, енергетиката, както и малките и средните предприятия, индустриалните зони и други, по които двете страни са се договорили да обединят усилия за възможно най-скорошно подписване на двустранни споразумения в тези области. Документите ще послужат като основа за улесняване на двустранното сътрудничество в секторите от взаимен интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във