Банкеръ Daily

Томислав Дончев

България ще получи над 6,2 млрд. евро за възстановяване и устойчивост

Общата сума, която ще е на разположение на България от европейско финансиране за новия програмен период 2021 - 2027 г., е близо 30 млрд. евро, но близо 9 млрд. са традиционните средства по линия на кохезионната политиката, голяма част е средства по линия на обща селскостопанска политика - директни плащания и инвестиционни мерки. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

"Инструментът за възстановяване и устойчивост е на стойност малко повече от 6,2 млрд. евро - тук напредъкът на всяка държава ще се окачестви под формата на план, който трябва да бъде представен на ЕК до 30 април 2021 г. Достъпът до финансиране до този фонд, който е отделен инструмент, той трябва да финансира политиките по декарбонизация, е след една година, тоест есента на следващата година", уточни Дончев.

Имаме цял набор от нови инструменти - Фонд за справедлив преход, който трябва да финансира политиките по декарбонизация на стойност близо 1, 2 млрд. евро. Достъпът за финансиране до този фонд е след една година, т.е. есента на следващата година. 

Достъпът до финансиране е условен и той зависи от качеството на направените предложения от самата държава-членка. Националният план трябва да отговаря на няколко изисквания - да повиши капацитета на публичните системи - на първо място здравеопазването, но и системите за сигурност и за образование. На второ място планът трябва да подпомага държавите-членки да възстановяват икономиките си, да предоставя социална закрила на най-уязвимите обществени групи, както и да е план за икономическо развитие. Всичко това трябва да бъде съчетано с реформа, устрема към реформи ще е е една основна водеща цел.

"Тези средства се програмират през последните години, последния вариант на оперативната програма, е бил изпратен на ЕК през март, предвид промяната в ситуацията с пандемията и икономическата криза, е било необходимо преработване, и на 20 октомври ще бъде изпратена по-зряла версия", каза вицепремиерът Дончев.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във