Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще получи 84 млн. лева от програмата "Развитие на човешките ресурси"

Общо 84 млн. лв. ще бъдат отпуснати през следващата година по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за да се подпомогнат пазара на труда и социалната икономика.

Десетте операции, които бяха одобрени от Комитета за наблюдение на оперативната програма предвиждат оборудване на помещения за почасови грижи за децата на служителите от работодателите, мотивиране и обучение на безработни и стимулиране на граждани на ЕС да се реализират на българския пазар на труда.

Социалният заместник-министър Зорница Русинова припомни, че Европейският социален фонд е най-устойчивият и добър инструмент за интеграция на хиляди хора на пазара на труда. Според Русинова фондът подкрепя работодателите да създават по-добри условия за своите подчинени.

По процедурата "Национална EURES мрежа" - платформа за намиране на работа на територията на ЕС, се очаква над 350 граждани от ЕС да започнат работа в България, а 10 EURES партньори да въведат механизми за обмен на информация. По операцията се планира да се предоставят пакет от услуги за достъп до пазара на труда в България. Сред тях са консултиране, помощ за наем за период от 12 месеца при липса на собствено жилище, както и почасова грижа за дете, което не е записано в ясла или детска градина. За реализацията на новите елементи в процедурата са осигурени 5 млн. лева.

С допълнителни 10 млн. лв. се увеличава общият бюджет на операция "Работа". По този начин се създават възможности за наемане на млади специалисти в действащи социални услуги, за да започнат работа по специалността си. Очакванията са 500 души да бъдат привлечени като социални работници.

Над 2000 родители ще имат възможност да се възползват от детските кътове на работното място, създадени по операция "Детски кътове". Очаква се 200 предприятия да създадат такива почасови услуги за служителите си, а 400 безработни да станат детегледачи. Процедурата ще се реализира в периода 2020-2023 г. и е с общ бюджет 15 млн. лв. Основната й цел е по-добре да се съчетават професионалния и личния живот, а в същото време родителите да запазят трудовата си активност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във