Банкеръ Daily

Томислав Дончев:

България ще получи 7 млрд. евро за директни плащания до 2020 г.

Средният размер на директното плащане за България е много близо до 90 процента от средното плащане в ЕС. Девет държави са с по-ниски плащания, а Малта и Холандия - с по-високи, заради обема разполагаема земя. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на парламентарен въпрос за размера на земеделските субсидии в ЕС и у нас.

За новия програмен период България ще получи за директни плащания 7 млрд. евро, което е с почти 2 млрд. евро повече от предишния програмен период. По-високи субсидии ще получават животновъди, овощари, производители на зеленчуци. Сега финансирането ще достигне 13 процента, за разлика от предишния програмен период, когато то е било 3,5 на сто от общото финансиране, отбеляза Дончев.

Съгласно финансовия модел, размерът на общото финансиране нараства всяка година, като започва от 25 процента от размера на общите плащания през първата година, достига до 70 процента през седмата година на прилагане и през 2016 г. за България ще достигне 100 процента.

Схемите за директни плащания се характеризират с висок темп на усвояване на средствата - над 99 процента през 2013 г., каза още Дончев. Площта, заявявана по тази схема се увеличава всяка година, като започва от 3,3 млн. хектара и достига до 3,7 млн. хектара през 2013 г.

Той отбеляза като изключително важно въвеждането на така наречените прагове у нас - интензивно подпомагане на първите 300 декара на стопанството и постепенно намаляване, за да се избегне дефектът, при който големи собственици и арендатори прибират голямата част от парите. Важно според него е дребните земеделци да се сдружават, за да са по-конкурентоспособни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във