Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще получи 10.4 млн. евро за пострадалите от наводненията общини

От заявените от България 300 млн. евро от европейския фонд „Солидарност“, страната ни ще получи 6% или близо 10.5 млн. евро. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместна пресконференция с министъра на спорта Красен Кралев и кмета на града Иван Портних.

„Първи и основен приоритет ни е създаването на специално звено в регионалното министерство и това трябва да стане до 20 декември“, каза Павлова. Целта на фонд „Солидарност“ е да подкрепи всички общини, които пострадаха от природните бедствия тази година. Предстои да бъдат разработени правила за работа на фонда и звеното да бъде одобрено от Европейския парламент. Успоредно с изчакването на одобрението на фонда ще се работи с местната власт за приоритизиране и прецизиране на проектите.

Между подадените проекти за Варна са двата отводнителни канала в кв. "Аспарухово", където в края на юни при голямо наводнение загинаха 11 души.

До 2020 година страната ни може да получи 32 млрд. лв. по новите оперативни програми. Като основен приоритет регионалният министър очерта изграждането на автомагистрала „Хемус“.


„Имаше много интерпретации по тази тема, уверявам ви - автомагистрала ще има“, категорична бе Павлова. Тя призна, че при посещението й в Брюксел е научила, че магистралата не е предвидена за финансиране с европейски фондове.


С европейски средства ще бъде довършено строителството на автомагистрала „Струма“, а със спестените средства от търгове ще бъде изградена една част от „Хемус“.

Правителството е взело решение на този етап да не чака спестявания, а да стартира строителството на северната магистрала със средства от бюджета и то още от следващата година. Още догодина първите два лота или 60 км от Ябланица до Ловеч ще бъдат стартирани. Индикативната стойност на двете отсечки е 185 млн. евро.

Стана ясно още, че кабинетът е твърдо решен да довърши и пътя Шумен - Белокопитово, подчерта регионалният министър. Павлова уточни, че строителството на този участък е било обезпечено със средства, заделени със специално правителствено решение през март 2013 година. "Впоследствие тези пари са били пренасочени към други проекти и досега са разплатени едва 5 млн. лева, а всъщност са необходими 40 млн. лева", подчерта още Павлова и даде да се разбере, че държавата ще търси външно финансиране за довършването на този проект.

„Следващият ни приоритет е създаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища“, обяви регионалният министър и увери, че програмата ще започне със сериозен финансов ресурс. Подадената заявка за фонда в Бюджет 2015 е за около 200 млн. лева, допълни Павлова и уточни, че ще бъде ограничена кварталите с панелни блокове.

Програмата ще се прилага на принципа на делегираните бюджети. Общините ще избират чрез търгове фирмите, които да направят енергийно и техническо обследване, както и проектиране. Те ще имат задача да изберат много малки фирми, които да извършват тези дейности.

С тези пари ще бъде направена и безплатна паспортизация на сградите, които влизат в програмата, каза още регионалният министър. Тя напомни, че европейската директива, която предвижда всяка сграда да има паспорт, е приета по времето на Тройната коалиция през 2008 година, като през 2012-а срокът е бил удължен.

„Сега за втори път удължих срока и няма да допусна някой неуспели кандидат-депутати от региона да правят кампания на чужд гръб като стресират хората. Сроковете се удължават и няма да има санкции, хората трябва да са спокойни“, закани се Лиляна Павлова.

Като друг важен ангажимент на управляващите тя очерта отблокирането на спрените плащания по две от осите на "Регионално развитие", така че парите да потекат към България от януари.

Министърът изтъкна, че новата оперативна програма „Региони в растеж“ е изпратена в ЕК, като все още се водят преговори за броя на градовете, които ще попаднат в нея. Целта е тя да бъде одобрена още през март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във