Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще направи важни стъпки, за да се превърне в иновативна

България предстои да прави много важни стъпки в цифровизацията и дигитализацията. Това каза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред журналисти преди участието си в международна кръгла маса "Цифрова и устойчива България: малките на фокус".

 

"За съжаление на голяма част от класациите по цифровизация и дигитализация не сме на добри места, а това е бъдещето", заяви той. 

По думите му, особено в условията на пандемия, става все по-важно развитието на цифровизацията и дигитализацията.

Според Пеканов това е единственият шанс България да е конкурентоспособна.

"Ако искаме по един нов модел да се развива страна ни, ще трябва не само да сме конкурентоспособни, но и да сме лидери в тези сектори", добави служебният вицепремиер.

Той отбеляза, че трябва да се развиват малките и средните предприятия с висока добавена стойност, които могат да развиват на международните пазари, и това минава през такива инвестиции.

България има своите силни страни по отношение на цифровизацията, информационните и комуникационни технологии. Това пък каза европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. 

Според нея предизвикателствата трябва да се превърнат във възможности, особено по отношение на малкия и средния бизнес. По този въпрос могат да се "направят конкретни стъпки напред".

Необходимо е да има мобилизация на всички, смята тя и допълва, че не само в европейските и национални институции, но има "много място за взаимодействие в публичния и частния сектор".

Българският еврокомисар счита, че трябва да се обърне и достатъчно внимание на киберсигурността.

Мария Габриел е сигурна, че с един по-цялостен подход могат да се изведат напред положителните страни, които с конкретни инструменти, подкрепени от Европейския съюз, да донесат много ползи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във