Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще купува зенитно-ракетни комплекси

Цената за тази покупка е 390 млн. лв. с ДДС, уточни министър Георги Панайотов.

Служебният министърът на отбраната Георги Панайотов заяви в петък, 1 октомври, че България се нуждае от нови зенитно-ракетни комплекси. Те са предвидени по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2032.

"Цената за тази покупка е 390 млн. лв. с ДДС, а броят на радарите е 5+2", уточни Панайотов, който посети изложението  на бойна техника на площад "Св. Александър Невски"  по повод на 60-ата годишнина от създаването на Първа зенитно-ракетна бригада.

Министърът уточни пред репортери, че ще бъде внесен проект за решение на Министерския съвет с предложения проект за инвестиционен разход, който да бъде разгледан от следващото Народно събрание.

"Предвижда се придобиване на пет стационарни и два мобилни радара. За да пристъпим към проект за инвестиционен разход, сме направили запитвания към фирми, но това са предварителни разговори. Точни суми ще имаме, когато започнем да водим преговори, но таванът, поставен от нас, е 390 млн. лева", уточни Панайотов.

Министърът коментира и кризата в Община Каварна заради заседналия кораб, който плава под панамски флаг.

Той подчерта, че вече е издадено е разпореждане и хеликоптер на Военноморските сили е в готовност да направи евакуация на моряците, които се намират на борда на кораба "Вера Су".

"Ние нямаме способности да освободим кораба от мястото, където е заседнал, това трябва да бъде направено от други хора, не от армията", уточни той.

Министърът е категоричен, че случаят с кораба няма нищо общо с пробив на националната сигурност. Отклонението на кораба е 10 мин. Той се е движил по курс, по който се движат търговски кораби.

"Ние сме имали информация за този кораб, но не може да атакуваме и обстрелваме търговски кораб, отклонил се с 10 мин. от курса. Тук става въпрос за грешка на екипажа, има някакви действия от страна на "Морска администрация", които не са били такива, каквито трябва да бъдат и доколкото знам вече е освободен шефът на "Морска администрация". заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във