Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще изпрати 100 000 евро и вода на Хърватия след земетресението

Българското правителство отпуска 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия след вчерашното земетресение с магнитуд 6.4 по скалата на Рихтер. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Взехме решение отпуснатите средства да отидат целево за две емблематични сгради, които са свързани с българската история. Първата е Горноградска гимназия. Там ще отпуснем 50 хиляди евро, за да подпомогнем нейното възстановяване", заяви Захариева. Втората сграда е на Хърватската академия на науките и изкуствата. По думите на министъра, за нейното възстановяване са необходими общо 5 милиона евро и нашата страна ще спомогне с 50 хиляди евро за това. Захариева допълни, че е активизиран и европейският механизъм за помощ.

Вицепремиерът обяви, че две големи фирми, производители на минерална вода - от Велинград и от Смолян, ще осигурят два тира с вода от България за пострадалите. Едната фирма още утре ще достави в складовете на БЧК водата и същия ден първият тир ще замине за Хърватия. Другата фирма ще достави водата на 4 януари. "Дали сме инструкции на българските дипломати по пътя да окажат максимално съдействие за бързото преминаване на тези тирове", допълни Захариева.

Премиерът Бойко Борисов е разговарял с хърватския си колега Андрей Пленкович и е изразил готовност българското правителство да осигури помощ. 

Външният министър изказа съболезнования към семействата на загиналите и пострадалите при земетресението. „Всички се молим и се надяваме броят на жертвите да не се увеличава. Все още разчистват отломките. Надяваме се черната статистика да остане такава“, каза Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във