Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще изнесе за Китай 40 тона шафранови луковици

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus).

През тази година се предвижда от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици, за следващата година - 200 тона, а през 2021-а - 400 тона. Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за Китайската народна република,  възлиза на 6.5 млн. евро. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на срещата си с Дун Сяодзюън, извънреден и пълномощен посланик на Китай у нас.

Това предвижда тригодишният план за развитие на шафран в България  за периода 2019-2021 г., изработен след подписаното тристранно споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от централна и източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и "Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко" ООД.

В действие е работата по изграждането на първия Демонстрационен парк в подкрепа на сътрудничеството със селскостопански стоки по инициативата 16+1 между Китай и страните от Централна и Източна Европа край Пловдив. Целта на парка е да подпомага търговията със земеделски стоки, както и организирането на  изложби, обучения, конференции и семинари за земеделските и хранителните предприятия.

"В работата по експозиционния парк за сътрудничество са взели участие около 20 китайски предприятия с инвестиции за 60 млн. евро", обяснява интересът към тази култура Дун Сяодзюън. В проекта участват също и Аграрен университет в Пловдив, земеделска кооперация "Единство", като общите обработваеми площи  възлизат на 17 000 декара. Според него, селското стопанство е един от най-блестящите акценти в сътрудничеството между България и Китай.

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus). Самото растение се нарича също съкратено шафран. Шафранът, който от години е най-скъпата в света подправка по тегло, расте при естествени условия в Югозападна Азия. Култивиран е за първи път в района на Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във