Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще изнася до 10 млн. тона сухи тютюневи листа за Китай

България ще изнася до 10 млн. тона сухи тютюневи листа за Китай годишно. Това обявиха премиерът на България Бойко Борисов и министър-председателят на Китай Ли Къцян по време на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай „16+1“, съобщи БГНЕС. 

„Сключихме спогодба за земеделската продукция. Това означава, че ще отворим по-широко вратите на нашия пазар за България, за разлика от другите страни в ЦИЕ. Ние се разбрахме България да изнася до 10 млн. сушени листа за пазара на Китай. Можем да предприемем нов тип обработка на тези тютюневи листа и това няма да наруши сегашния баланс на пазара в Китай“, увери премиерът Къцян.

Бойко Борисов от своя страна коментира, че това е част от усилията на държавата да подпомогне бранша. 

„Знаете колко проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн и именно затова многократно сме говорили дори, ако трябва те да дадат свои сортове, които нашите райони да отглеждат и да направим така, че да има пазар на тяхната продукция. Работили сме в тази посока, за да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн. Затова казва премиерът Къцян, че това е политическо решение, за да се подпомогне това производство“, заяви Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във