Банкеръ Daily

Десислава Танева:

България ще иска по-големи компенсации за млекопроизводителите

Писмо до съвета на министрите на земеделието от Европейския съюз се подготвя от министерството на земеделието, обяви земеделският министър Десислава Танева в ефира на Българска национална телевизия. Документът ще бъде изпратен преди окончателното решение за разпределянето на помощта за млекопроизводителите, които търпят загуби заради руското ембарго. Следващия вторник се очаква да продължат преговорите между министрите.

"България ще настоява при разпределянето на въпросните 500 млн. евро от предвидения пакет, да бъде справедливо както в различните аспекти на млекопроизводството, така и за отделните страни", подчерта Танева. Министърът обясни, че пакетът ще послужи за прилагане на мерки в 4 аспекта, единият от които е за директна финансова подкрепа на фермерите във всяка от страните-членки на ЕС.

"Обнадеждаващо е, че когато ни се представи този пакет от мерки на Съвета на министрите и конкретно тези пакети за директна финансова подкрепа за всяка от страните-членки, изрично бе казано, че внимание ще се обърне на най-засегнатите страни, тези, сред които сме и ние", категорична е Танева. Тя подчерта, че решението, което ще се вземе, ще е с консенсус, а големите страни като Франция, имат основно влияние.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във