Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще иска изключение от европейския регламент за ТЕЦ-овете

България ще поиска от Европейската комисия за българските топлоелектрически централи да не важат завишените изисквания по отношение на парниковите газове. Това заяви на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката отбеляза, че в България подобни големи горивни инсталации осигуряват над 40% от електроенергията. "Българската енергийна система няма как да се справи без тези базови мощности, така че всички трябва да работим за дерогация (изключение от правилото)", допълни Петкова. В хода на разискванията Таско Ерменков от БСП пък посочи, че ако тецовете затворят врати, без работа ще останат над 100 хил. души.

Министърът на енергетиката поясни, че българските тецове трябва да са освободени от спазване на одобрените нови стандарти към централите за дълъг период, или безсрочно. Теменужка Петкова уточни, че за да стане това е нужно да се направи анализ, който безспорно да доказва, че разходите за постигане на новите изисквания в пъти ще надвишават ефекта за екологията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във