Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще инвестира 170 млн. лева в новия институт INSAIT

Снимка: Андрей Бъчваров, Фейсбук

През следващите десет години България ще инвестира 170 млн. лева в първия по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Той е създаден в партньорство между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и два от водещите технологични университети в света - швейцарските ETH Zurich и EPFL. INSAIT беше официално открит днес в София.

Водещите технологични компании в света Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева. Google и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services - близо 7 милиона лева.

INSAIT получава пълна подкрепа от технологичния сектор в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround - един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори.

Архитект на института е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - водещ световен учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. "Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 г.,  си пожелах след 20-30 години да създам в България център на световно ниво като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние както върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, така и върху ролята и авторитета на страната", каза проф. Вечев на откриването на института в Националния дворец на културата.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, министрите на образованието и иновациите Николай Денков и Даниел Лорер, федералният министър по икономически въпроси, образование и изследвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармлен, еврокомисарят Мария Габриел, водещи учени от Швейцария, САЩ, Израел и България, представители на академичните среди и бизнеса от България и чужбина. Сред тях бяха носителят на наградата Тюринг ("компютърния Нобел") проф. Шафи Голдвасер от Масачузетския технологичен институт и Бъркли, нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман.

Премиерът Кирил Петков заяви, че институтът ще се ръководи от световноизвестни учени – българи и чужденци, идващи от най-добрите университети в САЩ и Израел. Целите на INSAIT са България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, както и държавата ни да привлече най-големите компании в света и те да отворят своите центрове в България. Google, Amazon, DeepMind вече инвестираха в ISAIT, посочи Петков. И добави, че правителството спазва своето обещание - да върнем в България най-талантливите ни умове.

България застава твърдо зад този институт и ще го финансира с 10 млн. долара на година през следващите десет години, съобщи министър-председателят. Премиерът разясни модела, по който институтът трябва да се финансира - държавата застава с 10 млн. долара на година, Google, Amazon, DeepMind инвестират 7 млн. долара, а българските технологични компании инвестират 6 млн. долара. Само когато частният сектор и държавата работят заедно, могат да се родят идеи, да се постигнат резултати, които са конкурентни и на световно ниво, заяви премиерът. По думите му този модел на финансиране създава мост между науката и бизнеса, които, подкрепяни от държавата, могат да се развиват успешно и да подобрят качеството на живот у нас.

Министър-председателят специално благодари на проф. Мартин Вечев, който от мечта успя да превърне този институт в успех за България, а скоро – за Европа и за света.

Откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София е изключително силен момент, защото с него се превръща в реалност идеята на създателя му - проф. Мартин Вечев, с наука и иновации България да е лидер на регионално, европейско и световно ниво. Това каза европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Ако този проект има шанс да успее повече от други, е, защото обединява и е прагматично визионерски, изтъкна тя. 

Еврокомисарят пожела на проф. Мартин Вечев  INSAIT да се превърне в платформата на Източна Европа за Нобелови лауреати. И благодари за подкрепата за създаването на института на бившите министри - Томислав Дончев и Красимир Вълчев, както и на сегашните министри - акад. Николай Денков и Даниел Лорер.

Институтът има статут, структура, организация и бюджет за десет години, както и сътрудничество и експертиза от водещи експерти в света. Това е солидната основа, на която се стъпва днес, изтъкна Мария Габриел. Тя благодари също на президента Румен Радев и на министър-председателя Кирил Петков за подкрепата за INSAIT, която е важна. "Аз и екипът ми ще помагаме с идеи, за да се популяризират дейностите на института и да бъдат създадени партньорства", увери българският еврокомисар.

INSAIT може и трябва да се конкурира в световната шампионска лига на научните институти. Той може да бъде в центъра на цяло поколение от технологични иновации, които да гарантират позицията на Европа като световен лидер в тази област. "Радвам се, че с проф. Вечев споделяме визията за INSAIT и като водещата фабрика за еднорози в Източна Европа", посочи още българският еврокомисар. Тя отбеляза и че трябва да бъдат привлечени нови източници на финансиране за института, а също нови учени и иноватори от света.

Дългосрочната цел е институтът да се превърна в основата на една нова екосистема, в която наука, иновации, образование и ползата за обществото "вървят ръка за ръка", подчерта Мария Габриел.

В ролята на министър на иновациите и растежа искам да изразя изключителното си задоволство, че това е един от малкото примери за приемственост, която се отразява и на бъдещето на страната ни, посочи в своето изказване министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Ако имаме разбирането, че искаме България да е конкурента и да даде възможност на младите хора да работят, трябва да подкрепя подобни идеи, каза министърът. Това е първата стъпка, държавата трябва да подкрепя не само INSAIT , но и други инициативи,  например в  инженерството, биотехнологиите и медицината, където светът напредва с широки крачки, добави той. И уточни добави, че скоро ще представи пред Европейската комисия проекта за създаване на INSAIT.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във