Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България ще е последната държава, с която Гърция ще затвори границите

България ще е последната държава, с която ще си затворим границите, заяви гръцкият посланик у нас Димитриос Хронопулос по време на срещата си с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

И за България и за Гърция туризмът има фундаментално значение, като вярвам, че ние не сме конкуренти, а партньори, работещи за неговото развитие. Мога да кажа това с чиста съвест, защото всеки от нас може да бъде доволен от баланса между посещенията на туристи от двете страни на границата“ каза министър Николова.

Според нея двустранните ни отношения са прекрасен пример за взаимодействие в региона на Балканите и Югоизточна Европа. Всяка година по милион и половина български и гръцки граждани пресичат държавните предели, използвайки модернизираната инфраструктура и отличните възможности за туризъм.

Новият неочакван и коварен неприятел ни принуждава да работим много по-интензивно, за да подкрепяме туристическата си индустрия“, коментира още Николова. По думите й България разчита изключително много на силния и ясен глас на Гърция в Европейския съюз за привличането на повече ресурси за туризма.

Посланик Хронопулос пък подчерта, че страната ни е коридорът за Гърция към Северна Европа и ограничаване на пътуванията би се наложило, само ако има много тежка епидемична обстановка. Според него е важно да има прозрачност при обявяването на данните за положително заболелите от Ковид-19. Така, ако има проблеми, ще можем да ги преодоляваме заедно.

Димитриос Хронопулос увери, че в негово лице България има надежден партньор за комуникация и връзка с Атина.

В рамките на работната среща бе обсъдено и провеждането на видеоразговор между министър Николова и гръцкия министър на туризма Хари Теохарис за актуалната ситуация в сектора и набелязването на инициативи, с които да се подпомогне развитието на туризма в двете страни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във