Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България се включва в мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

Министерският съвет прие решение за оказването на военна и военнотехническа помощ на Украйна, с което декларира готовността на България за принос към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна (EU МАМ). Мисията се провежда в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС с първоначална продължителност две години, от момента на нейното стартиране. Тя е част от Интегрирания подход на ЕС за оказване на подкрепа на Киев и ще допринесе за подобряване на военните способности на Въоръжените сили на Украйна, с цел тяхното възстановяване и ефективно провеждане на операции, което ще позволи на страната да защити своята териториална цялост в рамките на международно признатите й граници, ефективно да упражнява своя суверенитет и да защити украинските граждани.

Участието на България в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и в частност, на мисията за военно подпомагане на Украйна. Отчитайки предоставяната помощ от българска страна за Украйна от началото на агресията, досегашният устойчив ангажимент на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана, както и близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към новата мисия е в унисон с усилията на останалите държави членки.

С приемането на това решение Република България затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във