Банкеръ Daily

Стефан Янев:

България се отказва от въглищните централи през 2038 или 2040 г.

До края на тази седмица правителството ще вземе решение каква дата да предложи на ЕС за прекратяване на използването на ток от въглища. Това каза премиерът Стефан Янев на 15-ата годишна среща между правителството и бизнеса, организирана от "Капитал". Има две възможности да стане това - първата е през 2038 г., а втората - през 2040 г., уточни премиерът.

За прехода обаче е нужна допълнителна енергийна стратегия, която трябва да бъде поставена на дискусия и одобрена от парламента, каза премиерът, но отказа да коментира в детайли българските позиции по разговорите за зелената сделка, за да не си "свали картите предварително" преди предстоящите разговори в Еврокомисията.

Янев вече е назначил междуведомствена група, която в рамките на месец да изготви проект за енергийната стратегия на България. Зелената сделка е един от водещите приоритети на Европейската комисия и нейната цел е да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент, каза премиерът и подчерта че за нашата страна този преход ще е най-тежък в сравнение с всички членки на ЕС, тъй като въглеродният интензитет на икономиката е 4.3 пъти по висок от средния за ЕС. От подкрепа ще се нуждаят както бизнесът, така и общините, посочи той.

От добре функциониращия бизнес и от добрите условия за реализиране на частната инициатива зависи националното благоденствие. В това отношение държавата има ключова роля, доколкото трябва да изгради ефективна и предвидима институционална среда, която да осигури спокойствие на икономическите субекти и да гарантира, че икономическият живот в страната ще се базира на ясни и устойчиви правила. Същевременно ролята на държавата е да гарантира, че тези правила се спазват от всички като изгради съответния санкциониращ инструментариум, каза премиерът.

Стефан Янев заяви, че по отношение на изграждането на ефективна и предвидима институционална среда и осъществяването на адекватен контрол има още много какво да се желае.
Необходимите високи резултати могат да се постигнат единствено чрез редовен кабинет, подкрепен от стабилно парламентарно мнозинство с воля и смелост да прави кардинални реформи в сектори като правосъдие и борба с корупцията, образоване и здравеопазване, икономика и енергетика, каза служебният премиер. Той допълни, че това са сфери, в които трябва да се направят сериозни изменения в нормативната наредба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във