Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България се надява германски концерн за автокомпоненти да построи втори завод у нас

Германският концерн Voss Automotive за производство на автомобилни компоненти ще строи нов завод в Източна Европа. Това стана ясно по време на среща на главния секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров с изпълнителния директор на Voss Automotive Стефан Отто.

Концернът има свои представителства в над 13 страни по света, а от началото на месец май стартира и производственият процес в завода им в България. Стефан Отто сподели своите добри впечатления за бизнес климата в България и ни информира, че заводът вече е сертифициран от страна на VW груп. Компанията обмисля изграждането на нов завод в Източна Европа, затова беше обсъдена и възможността проектът да бъде реализиран отново в България, но с друга локация. Владимир Туджаров подчерта предимствата на страната ни, като изтъкна наличието на благоприятна среда за развитието на бизнеса с автомобилни компоненти у нас, както и оказване на подкрепа от министъра на икономиката Емил Караниколов и българското правителство.

Заводът на германската компания у нас се намира в село Баховица край Ловеч. През май там започна масово производство на CSR линии, които се използват за намаляване на вредните вещества в изгорелите газове от дизеловите автомобили, а технолозите преминаха 3-месечно обучение в Полша.  Вече са факт и първите трима клиенти, които са германски автомобилни производители. Миналата година компанията нае за срок от 10 години помещенията на "Литекс моторс", където до 2017 г. се сглобяваха китайските автомобили Great Wall. Планираната инвестиция в оборудване е 15 млн. евро.

Групата VOSS произвежда тръбни връзки и компоненти за вграждане в горивните, охладителните, пневматичните и изпускателните системи на автомобили и има заводи в цял свят - САЩ, Мексико, Бразилия, Китай, Индия, Япония и Полша, а централата й е в Германия. За нея работят повече от 6000 души, а годишният й оборот е над 600 млн. евро.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във