Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България се изкачи с 11 места в класация за дигитализация на бизнеса

България заема 47-ма позиция сред 115 държави в годишната класация за дигитализация на бизнеса и се очертава като най-динамично развиващата се за настоящата година по този показател в региона на Централна и Източна Европа. Класацията е изготвена от компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs и оценява условията за работа и развитие на дигиталните компании, както и възможностите за дигитализация на бизнеса в съответните държави.

България се изкачва с 11 позиции спрямо предходната година, съобщи Tech News. С добри оценки за регулация и свързаност, страната ни успява да изпревари Сърбия, която заема 50-то място, Румъния на 56-та позиция и Турция, която е 48-ма в класацията, както и Хърватска и Черна гора. По-голям напредък от България показват Чехия с 27-ма позиция, Словения – 31-во място и Унгария, която е 34-та в класацията. Лидер в списъка на Euler Hermes за 2019 година отново е САЩ, следвани от Германия, Дания, Холандия и Обединеното кралство. За първи път в топ десет попада Китай.

Анализаторите оценяват региона на Централна и Източна Европа като положителен, отбелязвайки успешната стратегия на държавите да компенсират липсата на мащаб с фокус върху развитието на инфраструктурата, свързаността и знанията. Именно последното е сферата с най-голям потенциал за подобрение у нас, както посочват експертите, като към момента България събира 48 от 100 възможни точки.

Индексът Enabling Digitalization Index не измерва самата дигитализация в съответната държава, а се фокусира конкретно върху условията за развитието на бизнеса с помощта на дигитализацията и съответно върху рисковете от евентуално забавяне. Според експертите на Euler Hermes, проследяването на този показател е важно за бизнеса, поради новата икономическа реалност, тъй като в момента около една пета от глобалния брутен вътрешен продукт се създава от дигиталната икономика. Освен адаптиране към новата среда и адекватно използване на възможностите за растеж, бизнесът е важно да следи темата с дигитализацията и заради появата на нови рискове, свързани както с кибер сигурността, така и с влиянието на т.нар. нова студена война с технологични компании, поясняват от Euler Hermes.

Facebook logo
Бъдете с нас и във