Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България с най-висок ръст на заплатите

Заплатите в България се повишават с най-висока скорост в Европейския съюз, от което в никакъв случай работниците не са сред най-печелившите, пише на сайта си на 28 септември агенция "Блумбърг", като се позовава на официалната статистика. След като десетилетия българските компании плащаха на служителите си колкото е възможно по-малко, правителството удвои минималните трудови възнаграждения откакто през 2007-а страната ни стана член на ЕС, принуждавайки бизнеса да качи официалните заплати. Тези мерки повишават приходите в бюджета от данъците върху доходите на най-бедната по размер на БВП на глава от населението държава от общността (45% от средния за ЕС), която се бори и с още един бич - сенчестата икономика, оценявана на около една трета от официалния й размер, пишат журналистите от "Блумбърг".

Стратегията на българския кабинет увеличава личните приходи като цяло и средното месечно възнаграждение през юни е достигнало 868 лв. срещу 802 лв. година по-рано. С което, коригираният съобразно инфлацията ръст на заплатите ще е водещ в 28-членния блок през тази година - 4.6%, пресметнал в прогноза, публикувана на уебсайта си, консултантската фирма по човешки ресурси от Филаделфия "Хей груп". На второ място в оценката на щатската компания е Румъния с 3.25% ръст на заплащането, на трето с 3% е Литва, на четвърто с почти еднакъв подем от грубо 2.75% са Полша и Унгария и на шесто - Италия и Гърция с 2.5% годишен ръст. Най-малко - с грубо 0.8% ще е повишението на заплатите във Великобритания. В прогнозата на "Хей груп" не са включени Хърватия, Малта и Словения.

Според икономиста Георги Ангелов от "Отворено общество" повишението на минималните заплати и на минималните прагове на социалните осигуровки принуждава бизнеса да извади на светло част от дейността си, защото ще трябва да декларира по-голям дял от реалните възнаграждения, които дава. В проучване, публикувано през 2012-а, Фридрих Шнайдер от университета "Йохан Кеплер" в Линц и Андреас Бюн от университета в Утрехт, сенчестата икономика на България е 35% от БВП срещу 9% в САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във