Банкеръ Daily

През август:

България с най-голям ръст на производствените цени в ЕС

Индустриалните производствени цени нараснаха през август с 1.1% спрямо юли както в еврозоната, така и в целия Европейския съюз, след като предходния месец те се повишиха с по 2,5 на сто, показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

 

Според статистиката растежът на производствени цени през август е най-силен в България с 4.2% спрямо месец по-рано, когато се цените се повишиха с 3,4%. След нас се нарежда Дания (3,1%) и Латвия (с 2,6%).

Това се дължи на скока на цените в енергийния сектор с 2.1% на месечна база, като и на цените на междинните производствени стоки с 1.4%, докато тези на потребителските стоки за дълготрайна употреба са нараснали само с 0,5%, а на стоките с недълготрайна употреба с 0.3 на сто.

На годишна база индустриалните производствени цени в еврозоната са се повишили с 13.4%, а в целия ЕС - с 13,5 на сто. В енергийния сектор на Европейския съюз скочили с 31.2%, а на междинните производствени стоки - с 14.2 процента.

Най-силен годишен ръст отбелязаха производствените цени в Ирландия (повишение с цели 54.8%), следвана от Белгия (с 23.95) и Дания (с 23.8%).

Данните на Евростат сочат, че у нас спрямо същия месец на миналата година е регистрирано повишение със 17.1% след нарастване с 11.8% през юли. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във