Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България разработва регламент за рециклиране на пластмасите

Един от основните проблеми в глобален мащаб е замърсяването на морето са пластмаси. Според проучвания на ЕК около 80% от замърсяването от пластмаса идва брега, от плажовете и от заведенията край морето. В тази посока са насочени усилията ни в момента. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред участниците в конференция в рамките на Европейския морски ден ‘2018, който се провежда днес и утре в Бургас.

"На среща с представители на държавните институции, на местната власт, на бизнеса, включително концесионерите и преработващите организации предложихме на доброволен принцип още през сезон 2018 да се опитаме да събираме разделно пластмасите от българските плажове, да поставим информационни табели, да предпазим доколкото е възможно морето от замърсяването. Целта е на базата на опита от този сезон да се предложи регламент, така че от следващата година това да стане задължение на стопаните на плажовете, за да може да се върви към рециклиране, а не към изхвърляне на пластмасите", обясни министърът.

По линия на Европейското икономическо сътрудничество в  периода 2009-2014 г. в страната бяха разработени над 12 проекта, свързани с опазването на Българското Черноморие. Основният и най-важният от тях е приемането на новите индикатори за качество на водата. По този начин България стана една от първите държави в ЕС, която приложи новия подход на ЕК в тази посока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във