Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България приветства решението на САЩ да участва с 300 млн. долара в „Три морета“

Екатерина Захариева и Майк Помпейо.

Като председател на Инициативата „Три морета“ през 2021 г. България приветства обявеното вчера решение на Борда на Корпорацията за финансиране на международното развитие (DFC) на САЩ да участва в Инвестиционния фонд с финансов принос от 300 млн. долара. Така капиталът на фонда на „Три морета“ вече надхвърли 1,2 млрд. евро, информира Министерството на външните работи.

Решението, което е взето по предложение на държавния секретар Майк Помпейо, е важна стъпка, с която САЩ потвърждават силната си подкрепа за инициативата, като отпуснатите средства са предназначени за развитие на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа, посочват от МВнР.

С решение на българското правителство от септември 2020 г. страната ни пое солидарен ангажимент да участва с вноска от 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на „Три морета“.

По линия на Инициативата България е предложила за реализиране проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, което е важен  елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода Петрохан и на магистрала „Черно море“, свързваща Бургас и Варна.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е определена за национален координатор по въпросите на „Три морета“, като е създадена междуведомствена координационна група и секретариат за организиране на българското председателство, в който са включени и представители на президентската администрация.

„Три морета“ е политико-икономически проект на 12 държави членки на ЕС от Централна и Източна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република.

Инициативата, чиито цели съответстват изцяло на кохезионната политика на ЕС, се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия. Целта ѝ е да насърчи сътрудничеството между страните по оста Север-Юг, а основният ѝ фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във