Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България примамва "Фолксваген" с повече пари

За да подсигури договора за новия завод, България е готова да удвои субсидиите, които предлага на "Фолксваген". "Намерихме начин да предложим Volkswagen Group вместо 135 милиона евро - до 260 милиона евро", съобщава бившият държавен глава Росен Плевнелиев пред Frankfurter Allgemeine Zeitung. В момента Плевнелиев е ръководител на Българския автомобилен клъстер.

В публикация под заглавие "България примамва VW с повече пари" FAZ напомня, че заради турската офанзива в Сирия VW отложи окончателното решение за изграждане на нов завод в близост до Измир. Затова сега София се надява, че все още е в състезанието за привличането на милиардна инвестиция.

Както "Банкеръ" писа, във вторник членът на надзорния съвет на "Фолксваген" и премиер на Долна Саксония Щефан Вайл обяви, че не може да си представи как VW ще направи инвестиция в южната ни съседка предвид настоящите обстоятелства. В позицията си той визира военната операция на президента Реджеп Ердоган в Сирия.  "Останах с впечатлението, че моето мнение се споделя от още няколко души в надзорния съвет", каза Вайл и добави, че темата ще бъде обсъдена на следващото заседание на надзорния съвет в средата на ноември. Като премиер на Долна Саксония Щефан Вайл е влиятелен член на надзора на компанията, тъй като федералната провинция притежава 20% дял във "Фолксваген". 

В същото време обаче финансовият анализатор Емил Хърсев изрази мнение, че "Фолксваген" не се е отказал от Турция. По думите му вече твърде сериозно се поставят въпроси, кои е трябвало да бъдат засегнати още в самото начало на конкурса. Например какви са критериите и как изобщо се избира локацията за една такава инвестиция

"В това число и въпроси, които ние трябваше да си поставим - какви са тези състезания, какъв е този спринт и надпревара да се дават субсидии на частни фирми и по какъв начин изобщо се допуска топзи механизъм на наддаване на субсидии, при който естествено, че нито една европейска държава не би могла да конкурира една централизирана и авторитарна държава като Турция", обясни още финансовият анализатор по повод позицията на Щефан Вайл.

Заради турската операция в Сирия страните от Европейския съюз се договориха в понеделник да ограничат износа на оръжие за Турция, а президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции срещу страната.

Инвестицията на VW се очаква да бъде на стойност над 1 милиард евро. Заводът вероятно ще произвежда 300 000 автомобила годишно, сред които "Пасат" и "Шкода Супърб " и те ще бъдат предназначени за износ в Източна Европа. "Фолксваген" ще наеме около 4000 служители за завода. Строителството може да започне в края на 2020 г., а производството – през 2022 година.

Страната ни предлагаше на VW голяма индустриална зона извън София, близо до летището. Става дума за терена на бившия металургичен завод "Кремиковци".

Facebook logo
Бъдете с нас и във