Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България препрати дарените от Дубай дезинфектанти към Ливан

България изпрати безвъзмездна помощ на Ливан във връзка с хуманитарната криза в страната след мощния взрив на пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г. Дарението е предоставено от Българския Червен кръст, със съдействието на Министерството на здравеопазването, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по инициатива на Министерството на външните работи.

Българската помощ се състои от защитни облекла, семейни палатки, наметала за химическа защита, маски, ръкавици и дезинфектанти за ръце. Материалите, на обща стойност 31 546,34 лв., са изпратени за Ливан през Виена със съвместен полет, организиран от Европейската комисия, заедно с дарения от Хърватия и Австрия, съобщи министерството.

Оказва се, че дезинфектантите, които България дарява, са същите, които страната ни получи от Дубай. Те бяха част от нашумялата пратка, доминирана от фурми. Въпросната пратка бе лично съпроводена от тогавашния икономически министър Емил Караниколов, въпреки че бе размяна между частни фирми. Българските компании изпратиха месо и млечни продукти. Дезинфектантите са същите, каза началникът на склада на БЧК Огнян Иванов пред "Офнюз" Те са били собственост на министерството на икономиката и са били прехвърлени на БЧК.

Според разследване на "Биволъ" дезинфектантите са били некачествени и не отговаряли на стандартите, наложени в България. 

"Историята с фурмите беше някаква най-обикновена спекулация на Шиши. Може би и на Бойко. Докараха месо, купиха фурми. Месото - пилета и млечни продукти, ги купи една българска фирма, фурмите ги купи друга българска фирма да ги върнат обратно. Това е цялата история. какво е имало на тези самолети на път за Дубай - не мога да кажа. Сделката не е на държавно ниво. Това е частна сделка, опитана да се прикрие под формата на междудържавни отношения", коментира наскоро укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков.  

Половината от фурмите пък са изпратени към главното мюфтийство. "Половината от фурмите са раздадени на нуждаещи се през мюфтийството със съдействието на представителите на Българския червен кръст", каза шефът на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред "Медиапул".

Другата половина от фурмите са предадени на социалните служби в цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във