Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България предлага на ЕК: Ваучер вместо връщане на парите при отменен полет

Дванадесет страни от Европейския съюз, включително България, искат временна промяна на правилата за компенсиране на пасажерите при отменен полет. Те предлагат авиокомпаниите да компенсират пътници само с ваучери за бъдещето пътуване, вместо с възстановяване на сумата. Преди дни предложението е изпратено до Европейската комисия, съобщава "Ройтерс". Транспортните министри от ЕС са обсъждали въпроса тази седмица, но не е стигнало до окончателно решение за временна промяна на правилата. 

Това предложение се прави от Белгия, България, Кипър, Чешката република, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Малта, Холандия, Полша и Португалия. В общата си позиция до Еврокомисията те призовават тези промени да бъдат одобрени в спешен порядък. 

В основата на идеята е пътниците да бъдат задължени да получат само ваучер за компенсация при отменен полет, ако отмяната е свързана с COVID-19. В момента практика е пасажерите да получат или сумата, платена за самолетния билет, или ваучер. Но в крайна сметка имат право сами да изберат как да бъдат компенсирани от авиопревозвача.

В общата си позиция транспортните министри от 12-те държави членки предлагат въпросните ваучери да бъдат валидни за определен период от време. И едва след изтичането на валидността им, на пътниците да се предлага възстановяване на сумата. Предложени са и гаранции за пътниците в случай, че дадена авиокомпания фалира. 

Аргументът в полза на предложението е, че новите временни правила ще помогнат на авиокомпаниите да поддържат паричния си поток в условията на криза, като в същото време за пътниците ще е осигурена адекватна потребителска защита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във