Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България предлага на Албания сътрудничество в IT-сектора

Инициативи за стимулиране на икономическите отношения между България и Албания бяха обсъдени на среща между зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова и зам.-министърът по европейските и външните работи на Албания Етиен Джафай.

Един от акцентите по време на разговорите беше възможността за регионалното сътрудничество по линия на инициативите за Западните Балкани. Това ще допринесе за утвърждаване на доверието, стабилността, сигурността и консолидиране на европейските стандарти за отношенията в региони. В тази връзка е важна енергийната, транспортната и дигиталната свързаност. В рамките на разговора беше поставено и началото на активен диалог за реализирането на конкретни мерки за стимулиране на двустранните отношения. Една от очертаните възможности е организирането на бизнес форуми и срещи с потенциални албански партньори в контекста на предстоящ през февруари 2020 г. бизнес-форум.

Иванова изтъкна, че българският бизнес може да търси възможности за сътрудничество с Албания в IT-сектора, доставките на стоки от хранително-вкусовата промишленост като захарни изделия, консерви, вина и алкохолни напитки. Българските предприятия могат да намерят пазарна ниша в секторите на химическата, фармацевтичната, стъкларската, текстилната промишленост, електрооборудване, туризъм и др.

Българският зам.-министър представи още и конкретните мерки и стимули, които българското правителство прилага за подкрепа и насърчаване на инвестициите. По нейни думи това са възможност за оказване на експертна помощ в областта на облекчаване на бизнес-средата и регулациите в областта на насърчаване на инвестициите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във