Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България предлага бизнес партньорство на Монголия

Министърът на икономиката Емил Караниколов участва на седмата сесия на Междуправителствената българо-монголска смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество. Снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов и вицепремиерът на Монголия Улзисайхан Енхтувшин обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество между двете държави в Улан Батор по време на седмото заседание на Българо-монголската междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество.

По време на срещата министър Караниколов отбеляза, че стокообменът  от 2.1 млн. щ.д.за 2018 година не отговаря на възможностите на двете страни, предаде пресцентърът на Министерството на икономиката. В тази връзка желанието на българската страна в областта на двустранното сътрудничество е да бъдат набелязани реални стъпки за засилване на взаимодействието, за да бъде активизирана взаимната търговия и да бъдат идентифицирани нови възможности, подчерта Караниколов.

Министърът на икономиката проведе среща също и със съпредседателя на Българо-монголската междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество и министър на образованието, културата и науката и спорта на Монголия Баатарбилег Ендонперенлей. Той подчерта, че подписаният през 2015 г. договор за сътрудничество между Монголия и България в областта на селското стопанство е допринесъл за откриването на нови перспективи за развитие на отношенията между двете страни. По време на междуправителствена комисия ще бъде дискутирано сътрудничеството в областта на науката, младежта и спорта, подчерта министър Ендонперенлей.  

Основни приоритети в разговорите между двете страни трябва да бъдат образованието и науката, защото те ще доведат до бъдещи резултати в икономиката на двете страни, отбеляза министър Караниколов и заяви, че оценява възможността успоредно с провеждането на междуправителствената комисия да се организира и бизнес форум с участието на представители на деловите среди на България и Монголия, който да благоприятства развитието на взаимните икономически отношения на двете страни.

В периода 24 – 25 юни 2019 г. в гр. Улан Батор, Монголия, се провежда седмата сесия на Междуправителствената българо-монголска смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество. Председател на българската част на Смесената комисия е  министърът на икономиката на България Емил Караниколов, а на монголската – министърът на образованието, културата, науката и спорта на Монголия Баатарбилег Ендонперенлей.

В рамките на посещението на българската делегация, между двете страни е договорено провеждането на бизнес форум с двустранни срещи в гр. Улан Батор с цел създаване на контакти между бизнеса от двете страни, запознаване със спецификата и възможностите на пазара, производствено коопериране, внедряване на добри производствени и търговски практики, създаване на бизнес партньорства. Очакваният краен резултат е свързан с активизиране на стокообмена между България и Монголия, както и стимулиране на съвместните инвестиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във