Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България получава още пари от ЕС за украинските бежанци

България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат допълнително общо 100 милиона евро за бежанците от Украйна. Това обявиха от Европейската комисия.  Седемте страни ще разполагат с паричната помощ за продължаване на грижата за бежанците и за осигуряване на храна, превоз и временното им настаняване. Предвижда се средствата да достигнат до граждански организации и местните власти. ЕК ще отпуска помощта според постигнатите резултати, а не според действителните разходи. Още 52 милиона евро ще бъдат осигурени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психологическа помощ. Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия вече са получили за тези цели общо 248 милиона евро.

Досега Европейският съюз е осигурил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна. Сумата не включва подкрепата, предоставена на двустранно равнище от държавите членки, уточни говорител на Еврокомисията. Запитан за възможността за бъдещи мирни преговори, той отговори, че ЕС би подкрепил всеки, който може да повлияе за постигането на мир. И изтъкна, че руският президент Владимир Путин трябва да спре войната възможно най-скоро.

ЕК призова Русия да преосмисли решението си и да се върне към сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Според Комисията действията на Москва може да доведат до задълбочаване на продоволствената криза. ЕС и ООН съгласуват следващите си решения по този въпрос, посочи говорителят на ЕК. И добави, че досега по т. нар. коридори на съпричастието от и към Украйна са били пренесени 29 милиона тона стоки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във