Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България подобрява офертата си за завода на "Фолксваген", съобщи Плевнелиев

България ще оптимизира офертата си към "Фолксваген" за изграждане на завод на автомобилния гигант у нас, съобщи експрезидентът Росен Плевнелиев, който е и член на УС на автомобилния клъстър. Според него страната ни има своите шансове да привлече милиардната инвестиция, въпреки че немалко медии в Германия написаха, че автопроизводителят предпочита турския град Измир.  

Бившият държавен глава изтъква като предимство членството ни в НАТО и ЕС. По думите му ако "Фолксваген" избере Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите. "Категорично не съм съгласен с тезата на министър-председателя на Долна Саксония, че именно защото и в Турция има много демократично мислещи хора, една инвестиция на „Фолксваген” там би подкрепила тях. стината е, че сме на финала. Истината е, че решение още няма. Докато една от двете държави не подпише договор с „Фолксваген”, всяка една от двете страни продължава да участва в състезанието. Един такъв концерн като „Фолксваген”, няма да допусне на финалната права да остане само един участник, който в един момент да не си спази обещанията и да му извива ръцете", заяви Плевнелиев пред NOVA телевизия. 

Той добави, че освен членството ни в ЕС и НАТО, страната ни предлага по-изгодни разходи за производство, а и България била много по-прогнозируема. Според него ако бъде избрана България, това засилва изключително много позицията както на ЕС, така и на Германия по отношение на Балканите. "Ако бъде избрана Турция, това губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари”, допълни Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във