Банкеръ Daily

Румен Радев в Баку

България подкрепя изграждането на южния газов коридор

Националната авиокомпания на Азербайджан ще организира преки полети между Баку и София. Сега се провежда подготовка, която се надявам скоро да приключи и в близко бъдеще. Това каза на пресконференция в резиденция "Загулба" президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на посещението на българския държавен глава Румен Радев в Баку, съобщи БТА.

Алиев каза също, че е е важно да се подобри сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката - България е член на Южния газов коридор, който ще свързва двете страни. 

"Това е един голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В проекта участват седем страни. От находището Шах Дениз в Азербайджан ще постъпва газ в България. Когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще позволи да се отворят нови хоризонти за сътрудничеството между двете страни.", подчерта Алиев. 

Азербайджанският президент оповести, че в близко бъдеще ще започне експлоатацията на железопътната линия Баку - Тбилиси - Карс. Илхам Алиев се надява България да вземе активно участие в този проект, защото страните, които са по протежението на тази линия, ще получат допълнителни възможности. Той коментира още, че е важно двете страни да си сътрудничат в сферата на селското стопанство и образованието. 

Румен Радев подчерта, че двете страни са преминали към конкретни стъпки за задълбочаването на сътрудничеството между Азербайджан и България. По думите му съвместната декларация за сътрудничество и партньорство, дава възможност за развитие на сътрудничество от всички области от взаимен интерес. "Много важно е да предприемем конкретни стъпки, защото стокообменът не ни удовлетворява", добави Румен Радев.
     
Българският президент увери, че България може да отговори на интереса на Азербайджан за развитие на селското стопанство, на внедряването на нови технологии, особено в преработващата промишленост. "Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и ние потвърдихме подкрепата си за Южния газов коридор", заяви българският президент. Според него Азербайджан има ключово значение за ролята на този газов коридор и реализацията му. По думите му този проект ще даде реален шанс за диверсификация в Южна и Централна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във