Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България отпуска 200 000 евро за намаляване на миграцията към Европа

България отпуска хуманитарна помощ на стойност 200 000 евро за намаляване на миграционните потоци към Европа. Това е предвидено в проекта на споразумение между страната и Европейската инвестиционна банка, одобрен от Министерския съвет на днешното редовно заседание.

Страната ни се включва в Инициативата за икономическа устойчивост, която осигурява подкрепа включително за финансирането на проекти в страните от Западните Балкани за преодоляване на причините за засилената миграция към Европа.

Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Външно министерство, предназначен за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Споразумението следва заложените приоритети в приетата от Министерския съвет Средносрочна програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2016-2019 г.

За 2018 г. на държавната ни граница са задържани 689 незаконни мигранти, като сред тях преобладават граждани на Афганистан - 28%, Ирак - 20%, Сирия - 15%. Най-динамично е на входа е българо-турската граница, където са отчетени 53% от общия миграционен натиск, където 5311 лица са направили опит да навлязат незаконно в страната. 350 са задържани от български гранични власти, а на останалите незаконното преминаване е предотвратено от турските власти.

През 2018 г. се наблюдава засилване на миграционния натиск към българо-гръцката граница - 47% от общия миграционен натиск. Там са регистрирани 4662 лица, направили опит да влязат незаконно в страната. През 2017 г. на българо-гръцката граница са установени около 803 лица, което представлява шест пъти увеличение.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във