Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България отново покани Китай да инвестира в зелено производство у нас

България подкрепя и високо оценява Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа („17+1”). Смятаме я за много важен механизъм за стимулиране на инвестиционните, търговско-икономическите и културните контакти между двете държави. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова на среща с посланика на Китайската народна република у нас Дун Сяодзюн.

Двамата обсъдиха резултатите от проведената наскоро в Пекин 17-ата сесия на Междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество. 

България изразява интерес към участие в инициативата „Един пояс,  един път“ чрез реализиране на инфраструктурни проекти в страната ни, подчерта вицепремиерът. Тя посочи, че българското правителство насърчава увеличаване на преките китайски инвестиции в модерни предприятия за производство на иновативни продукти, насърчаващи растежа на „зелената“ икономика и батерии, електромобили и електробуси.

На свой ред посланик Дун Сяодзюн изтъкна готовността на Китай активно да работи за реализирането на договореностите, отразени в протокола от 17-ата сесия на Междуправителствената смесена комисия. Той отбеляза, че отношенията с България винаги са били обект на сериозен интерес и се надява те да се задълбочат. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във