Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България отчете най-голямо производство на пшеница от 1980 г. насам

България отчита най-голямото производство на пшеница от 1980 г. насам в размер на 5,6 млн. тона. Това съобщи  министърът на земеделието и храните Десислава Танева след заседание на Националния консултативен съвет по зърно с председател Венцислав Върбанов.

Средният добив от пшеница за страната е 494 кг. Най-висок среден добив е отчетен в област Силистра - 568 кг от един декар, следват областите Добрич - 563 кг (дка), Разград - 556 кг/дка и Русе - 551 кг/дка, съобщи минист Танева. По думите й качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното. 43 от добитата пшеница, реколта 2016 г., е с качество, което напълно удовлетворява изискванията на мелничарския отрасъл за производство на бранша за хляб и хлебни изделия и гарантира хлебния баланс на страната.

По отношение на баланса и движението на реколтата от пшеница заедно с преходния остатък от миналогодишната реколта България влиза с наличност от 6,6 млн. тона пшеница, каза министър Танева. За вътрешно потребление и за осигуряването на фуража от тази реколта отиват малко повече от 2 млн. тона пшеница.

Близо 69 процента от общия добив е за износ, съобщи министърът. Тя каза, че изнесеното количество пшеница е малко над 1 млн.тона. Над 3 млн. тона остават за търговия до следващата реколта. Това са изключително добри показатели, коментира министър Танева.

По думите й единственият по-лош показател спрямо предишните нива е този на средната цена на пшеницата, която по анализа за юли е средно с 15 на сто по-ниска от юли на миналата година. Тенденциите съгласно цените според международните стокови борси са за покачване. През март следващата година се надяваме тази тенденция да стане устойчива и производителите да получат и по-добра цена, коментира министър Танева.

Тя съобщи още, че ожънатите в страната площи с ечемик са 1, 6 млн.дка, като общото производство възлиза на 717 975 тона. Средният добив е 442 кг/дка. При заети площи с ечемик в сравнение с 2014/2015 г. има намаление с 8 процента, а при производството и добивите се бележи ръст съответно с 3 процента и 11 процента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във