Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България остава пазар на употребявани автомобили

Дизеловите и бензиновите превозни средства доминират на пазара у нас, а причината е достъпната им цена за българите. По познати причини България е известна като пазар на употребявани автомобили,  които са и по-евтини, а пандемията през миналата година засили допълнително  тази тенденция. Няма и как да бъде по-различно след като липсват стимули за покупката на нов автомобил, независимо от неговия вид,  техническите прегледи все още не могат да изиграят своята роля - да спират от движение автомобилите, които не отговарят на техническите изисквания. Държавата в момента поощрява само общини и министерства за покупка на електрически автомобили. 

През първото тримесечие България се включва в очерталата се тенденция в ЕС за намаление на продажбите на нови дизелови превозни средства. У нас те се свиват със 17.4%, като българите са си купили 1931 такива автомобила при 2339 преди година, според информация от Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА).  Така е на повечето пазари в ЕС, включително на три от четирите основни: Германия, Испания и Франция. 

И търсенето на нови бензинови превозни средства в ЕС продължава да намалява за разлика от България, в която  регистрациите на такива автомобили нарастват с 3.8% през първото тримесечие. Българите са купили 2971 такива автомобила при 2863 преди година.

Регистрациите на бензинови автомобили отбелязват спад във всички основни пазари на ЕС: Германия, Испания и Италия. Изключението е Франция, в която продажбите отчитат ръст от 8.3 на сто. 

 

Електрическите превозни средства

все повече навлизат по пътищата на Стария континент. През първото тримесечие продажбите на тези ековозила в ЕС се увеличават с 59.1 процента. Търсенето е подкрепено, разбира се, от държавните стимули за автомобили с нулеви емисии в много европейски страни. В Германия, например, продажбите растат със 149%, а в Италия - със 145.6 на сто.

Скромно е представянето на България в този сегмент, а през първото тримесечие се отчита и 24.5% намаление на покупките  на нови електромобили у нас, като има сделки за 111 броя при 147 автомобила преди година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във