Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България остава извън ОИСР

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия

Все още няма консенсус по молбата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи генералният ѝ секретар Анхел Гурия. По думите му в следващите седмици ще има нов опит за промяна на ситуацията. 

Пандемията от COVID-19 прекъсна впечатляващия икономически напредък на България. Това е записано във втория икономически преглед на България, извършен от експерти от ОИСР.

В прегледа обаче се подчертава, че ножицата между бедни и богати се разтваря сериозно у нас.

Във връзка с малцинствените групи - 1/10 от населението у нас е от ромски произход, но то живее в изолирани квартали. Друг важен акцент е върху необходимостта от подобряване на квалификацията и важни реформи в образованието, а като аргумент е посочено, че българските ученици имат среден общ резултат в изследването PISA.

Коронакризата е засегнала сериозно пазара на труда, най-вече заетостта при мъжете и младежите, смятат анализаторите. А правителствените схеми за запазването ѝ са ограничили негативния ефект, но са необходими още усилия за възстановяването на предкризисните нива.

Друго ключово предизвикателство, пред което е изправена България още преди пандемията, е застаряващото и бързо свиващо се население, с млади хора, които мигрират в търсене на работа, и голямото въздействие на тази демографска промяна върху селските райони.

В икономически план организацията очаква икономиката ни да отбележи ръст тази година от 3,3 на сто, а безработицата да остане над шест процента. Инфлацията ще бъде 1,4 на сто, а бюджетният дефицит 4,5 % от брутния вътрешен продукт. Иновациите, транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура са от ключов приоритет за развитието на икономиката, която трябва да премине в по-екологични норми и да се откаже от високо въглеродните производства.

Намаляването на регулаторните бариери и бюрокрацията, модернизирането на политиката на конкуренцията и подобряването на управлението на държавните предприятия биха допринесли за стимулиране на динамиката на бизнеса, където близо една трета от договорите за обществени поръчки се предоставят без покана за участие в търг. 

Препоръките са и за ускоряване на прехода към икономика с по-ниски въглеродни емисии, включително чрез мобилизиране на средства от Европейския съюз.

Експертите призовават България да продължи усилията си в борбата с корупцията и организираната престъпност. Предприети са важни стъпки за реформиране на съдебната система, но са необходими повече за укрепване на отчетността, защита на съдебната независимост. Трябва да се предприемат и повече мерки за регулиране на лобизма и защита на независимостта на медиите.

Страната ни кандидатства за членство в ОИСР през 2007 година.

През 2018 г. България изрази желанието си да стане прилагаща държава и в изпълнение на тази цел Министерството на финансите, съвместно с Министерството на икономиката, започна проект по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на структурните реформи, в сътрудничество с ОИСР. В резултат беше разработен и приет от Народното събрание Закон за публичните предприятия.

През 2019 година България се присъедини към Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за корпоративното управление на държавните предприятия.

"България имаше значителен впечатляващ икономически растеж до идването на пандемията и виждам, че се отчита в Икономическия преглед на България“. Това заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов по време на официалното представяне на изготвения от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Икономическия преглед на България. 

Премиерът изтъкна, че страната ни е постигнала много в икономическите сфери, в ИТ сектора, автомобилните клъстери, предприятията, с реформата в селското стопанство, в хранително-вкусовата промишленост и др. Министър-председателят отбеляза, че в годините пазарът ни е бил преориентиран от този на бившия Съветски съюз към износ за Франция, Италия, Германия и други европейски държави. „Това доведе до факта, че над 10 години нашите бюджети винаги бяха на излишък. Благодарение на добрата фискална политика към днешна дата България има най-ниския външен дълг в Европа и сме с бюджет с до три процента дефицит, който Маастрихтските критерии позволяват“, посочи Борисов.

В изказването си министър-председателят акцентира, че за добрите финансови показатели допринесли също борбата с корупцията и с контрабандата. „Социологическите проучвания показаха, че контрабандата на цигари от 34% беше сведена до 2%. Същото важи и за алкохола, хазарта, захарните изделия, в следствие на което стотици милиони влязоха в бюджета на държавата“, каза той. И добави, че правителството е изпълнило поетите пред българските граждани ангажименти и в рамките на мандата двойно увеличи заплатите на учителите, на университетските преподаватели, огромни средства бяха вложени в образователната инфраструктура, което е инвестиция в бъдещето на България. В пандемията бяха увеличени също заплатите на служителите от секторите на първа линия в битката с COVID-19 - лекари, медицински сестри, социални работници, полицаи и др. Помощ бе осигурена и за най-уязвимите групи от населението. „Но това се прави не само в пандемия – подкрепяме всички нуждаещи се граждани, продължаваме и с реализацията на важните инфраструктурни проекти“, подчерта министър-председателят.

Исторически момент за България било приемането на страната ни в Европейския банков съюз и чакалнята на Еврозоната миналата година, каза още по време на изказването си на форума на ОИСР Борисов.

Той изтъкна, че страната ни извършва реформи във всяка една сфера, но пандемията оказва своето въздействие. И допълни, че с адекватни и навременни мерки, но в същото време и най-либералните в Европа, България постигнала много добри резултати в битката с COVID-19. Затова включително днес страната ни била на последно място в ЕС по заболеваемост.

"Независимо от новия вирус в България работи икономиката, селското стопанство, строителството, машиностроенето, ИТ сектора, училищата, детските градини, яслите“, каза Борисов.

„Благодаря за добрите оценки, които дадохте за България. Много внимателно четем и препоръките, съобразяваме се с тях, ще направим всичко възможно те бързо да бъдат реализирани“, увери той.

От изказването на Анхел Гурия обаче правителствената пресслужба е подбрала само положителните констатации. "Поздравявам България за плодотворната и задълбочаваща се ангажираност с ОИСР, вие се един от най-активните ни партньори. Докладът показва отличното сътрудничество между България и ОИСР“, е отбелязал Гурия.

"Във видео обръщението си генералният секретар на ОИСР акцентира върху ключови постижения на страната ни, особено в икономическата сфера, както и предизвикателствата, за преодоляването на които България продължава да работи. Гурия обърна внимание на пандемията, ударила не само България, но и целия свят. „Икономическите последици са големи, но силната фискална позиция на страната даде възможност за смел отговор и системата за субсидии на заплатите от страна на правителството предотврати безработицата“, посочи генералният секретар на ОИСР. Гурия изрази увереност, че с увеличаването на ваксинацията ще се възстанови и икономиката. „Очаквам с нетърпение да продължим да постигаме напредък заедно чрез разработване и реализация на по-добри политики за по-добър живот в България“, заяви още Анхел Гурия. В заключение генералният секретар на ОИСР увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да се постигне консенсус в Съвета на ОИСР по отношение на членството на страната ни в Организацията", се казва още в съобщението.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във