Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България остава интересна за румънските туристи

В последните няколко последователни години най-многобройна в България е групата на румънските туристи. Над 1.3 милиона са гостите от северната ни съседка, пристигали у нас преди началото на кризата с Covid-19. И през пандемичната 2020 година черноморските курорти на България са приели традиционно голям брой румънски туристи.

Тези резултати се дължат на съвместните усилия и отчасти на успешната ни кампания, насочена към пазара в Румъния, отбелязва министър Стела Балтова.

Тя и Пол Ене, държавен секретар с ресор туризъм в Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния, са единодушни за важността на сектор туризъм и отличните отношения между двете държави. Те изразяват задоволство, че свободното от рестрикции пътуване между България и Румъния е възстановено и го определят като важна стъпка от завръщането към нормалността.

Сред важните теми, които двамата са дискутирали, са и затрудненията с транзитното преминаване на украински туристи към България, като министър Балтова е изразила надежда съвсем скоро да бъде намерено решение.

Обсъдени са били и редица двустранни инициативи като предлагането на съвместни продукти и културни туристически маршрути с идеята да бъдат привлечени гости от далечни туристически пазари, особено след отшумяването на световната пандемия от Covid-19.


Отпадат ограниченията за пътуване от България към Румъния

С решение на румънските власти от 21 май страната ни е включена в списъка с държави от т.нар. зелена зона, за пътуващите от които влизането в Румъния е свободно – не се налага карантина, не се изисква представяне на отрицателен PCR тест или други здравни документи, доказващи липса на зараза от коронавирус.

Остава преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". През ГКПП "Оряхово" преминават само товарни превозни средства.

Cлeд oтпaдaнeтo нa вcичĸи oгpaничeния зa пътyвaнe дo Бългapия зa pyмънските граждани, очакванията са вce пoвeчe туристи нa ceвepнaтa ни cъceдĸa да избepaт дa пoчивaт y нac. От години с нaй-гoлям интepec се ползват черноморските ни ĸypopти "Злaтни пяcъци", "Aлбeнa" и "Cлънчeв бpяг".

На фона на намалелите резервации oт Pycия, Гepмaния, Beлиĸoбpитaния и дpyги зaпaдни cтpaни, румънските туристи ще могат да се възползват и от големите отстъпки, които xoтeлиepитe у нас ще бъдат принудени да направят, за да не отпишат втори по ред летен сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във