Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България очаква стратегически германски инвестиции

Радев и Щайнмайер отбелязаха отличния политически диалог и сътрудничество в сферата на икономиката, което запазва позитивната си динамика въпреки последиците от пандемията.

България има натрупан достатъчно опит и е готова да привлича инвестиции не само в добив на суровини, а и във сфери с висока добавена стойност. Очакваме стратегически инвеститор от Германия, който да издигне на качествено ново ниво отношенията между бизнеса и институциите. Това заяви президентът глава Румен Радев, който проведе среща с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в четвъртък.

Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха на Инициативата „Три морета“, домакинствана тази година от президента Румен Радев в София. В срещата участваха Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Радев и Щайнмайер отбелязаха отличния политически диалог и сътрудничество в сферата на икономиката, което запазва позитивната си динамика въпреки последиците от пандемията. Обща бе позицията, че професионалното обучение, което страната ни развива с подкрепата на Германия, е инвестиция в последващото разширяване на двустранния икономически и инвестиционен обмен.

По-рано през деня Радев заяви, че инициативата „Три морета“ се е утвърдила като платформа за диалог за определяне на  стратегически насоки за ускоряване на икономическия растеж и чрез транспортна, енергийна и дигитална свързаност да се преодолее изоставането на нашия регион в развитието на инфраструктурата, в сравнение със Западна Европа, и така Старият континент да стане по-хомогенен, единен и проспериращ.

„Реалисти сме и напълно осъзнаваме колко трудна и изключително амбициозна е тази задача, тъй като необходимите инвестиции значително надхвърлят наличните ресурси, както на отделните държави, така и европейските фондове. Въпреки това, осъзнаваме и огромния потенциал, който може да бъде разгърнат със силата на общите ни усилия“, отбеляза президентът. Като ключови фактори за успеха на инициативата Румен Радев определи привличането на значим инвестиционен интерес,  насърчаването на иновативни форми за интелигентен растеж и създаването на работещи бизнес партньорства.

Румен Радев открои приноса на инвестиционния фонд, създаден преди две години, за прилагането  на принципно нов подход за мобилизиране на частния капитал, което изпраща ясен сигнал към бизнеса. „Свидетели сме на първите три инвестиции във всяка област на сътрудничество – транспорт, дигитализация и енергетика, реализирани за по-малко от година и очакваме тази динамика да се ускори“, посочи държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във