Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България няма нужните условия да строи АЕЦ "Белене", твърди експерт

Поне към момента България не разполага с никакви условия за строеж на АЕЦ "Белене". Централата в Белене трябва да се построи. И тя сигурно ще се построи. Но към този етап нямаме абсолютно никакви условия – нито технически, нито геополитчески, нито финансови. Това коментира експертът инж. Илчо Костов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„В момента при условията от гледна точка на геополитическите фактори няма промяна, а напротив - те са в доста по-голям ущърб на решението за изграждане на централата. От геополитическите фактори към момента - по-скоро се върви към нестартиране на централата. От финансова гледна точка няма каквато и да е промяна от момента на спиране", обясни инж. Костов.

В тази връзка според него централата към този момент не би следвало да се рестартира.

Що се отнася до екологичните аспекти, инж. Костов посочи, че атомната централа е екологично чисто производство.

„Единственият проблем е по съхранение на радиоактивните отпадъци. Но аз съм оптимист в тази посока, тъй като науката се развива и в един определен момент решение за използване на тези радиоактивни отпадъци ще бъде взето. И не се знае дали това решение няма да води до доста положителни аспекти за тези, които ги притежават“.

Той посочи, че самият проект е изграден изцяло по руски нормативи и самият контрол по изпълнението на проекта е по руски нормативи.

„Всички тези неща трябва да се изчистят гласно. Към момента нямаме изчистване на техническата страна на този въпрос. По отношение на техническата обезпеченост  България е като страна от третия свят“., допълни експертът. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във