Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България няма да затваря ски курортите си въпреки призива на Меркел

Противоепидемичните мерки бяха навременни. А почти всички европейски държави приложиха такъв подход. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по повод по-строгите ограничения, влезли в сила от петък вечерта с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

"Обикновено медицинските и санитарните мерки се налагат, когато имаме над 600 заболели на 100 хил. души. Ежедневно следим обстановката и считам, че тези мерки бяха навременни. Ние се стремим да имаме баланса между това икономиката да работи и да запазим здравето и живота на хората. В настоящия случай много е важна дисциплината на хората. Считам, че ако в рамките на три седмици, всички ние се мобилизираме, на 21 декември ще можем да посрещнем коледните и новогодишните празници с любимите хора", каза министърът пред Нова телевизия.

"Хората, които не могат да гледат своите деца, ще имат възможност да получат допълнителна подкрепа. Предвиждаме от понеделник да заработи нова икономическа мярка, която ще бъде над 170 млн. лева и касае малки и средни предприятия. Концентрирали сме се върху това да бъде процентно съотношение на оборота", обяви Николова.

Тя добави, че браншът иска да има възможност да се извършва присъствено хранене само и единствено за гостите на хотелите. "Аз съм поискала такава възможност на здравните власти, към настоящия момент още няма позиция по въпроса", посочи ресорният министър.

По повод призива на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти да не работят до 10 януари 2021 г., Николова заяви, че Еврокомисията нееднократно е заявявала, че такива решения се взимат на национално ниво.

"Мога да подчертая, че нашите ски курорти спазват безупречно противоепидемичните мерки. Още октомври с моя заповед бяха издадени нарочни указания, които са заимствани от най-добрите ски курорти. Проверките установиха, че мерките се спазват безупречно. Не е маловажна и позицията на Банско. Знаете, миналият сезон имаха такава практика с противоепидемична обстановка. Не считам, че някой в бранша би си позволил най-малкия риск и най-малката грешка, защото това ще удари целия сектор", коментира още Николова.

Тя уточни, че загубата при пълно затваряне на зимния ски сезон е над 1 млрд. лв.

На въпрос дали се усеща отлив в резервациите, вицепремиерът отговори, че предвид извънредната епидемична обстановка се отчита значителен спад в резервациите.

"По данни на НСИ, особено за периода на летния сезон, имахме 49% спад. Към настоящия момент около 40% е спадът по отношение на резервациите. 80% е спадът при чуждите туристи. Няма как да не отчитаме такъв спад. Отново ще залагаме на вътрешния туризъм. Ние водим много агресивна и засилена реклама към балканските страни. По линия на балканските коридори и достъпът с автомобили ще има възможност скиорите да идват на нашите курорти", увери вицепремиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във