Банкеръ Daily

Томислав Дончев

България няма да внася пари, за да получи милиардите от Европейската комисия

Няма изискване към страната ни да прави парични преводи, за да получи достъп до финансиране от европейския фонд за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавирус. Това обясни  вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на депутата от БСП Дора Янкова по повод обявения от Урсула фон дер Лайен спасителен план за 750 млн. евро„

Според Янкова, за да получи средства, България трябва да направи вноска от близо три милиарда евро, което представлява осем на сто от БВП на България. Дончев бе категоричен, че няма такова изискване, но най-вероятно процедурата ще изисква издаването на държавни гаранции на определен етап след приемане на предложението. 

"Към момента се подготвя първа версия на националния документ, който България ще представи на Европейската комисия. Ще бъдем готови в края на лятото да влезем в режим на публични консултации, защото не е редно един такъв документ да бъде подготвян само вътрешноведомствено", обясни още вицепремиерът и припомни, че от планът на Фон дер Лайен средствата за България са около 12,845 млрд евро, от които 9 млрд. евро са за безвъзмездно финансиране и над три милиарда достъп до кредити. Поради тази причина  страната ни участва активно при изготвянето на дългосрочния бюджет на общността и подкрепя предложението на ЕК. 

Брюксел предлага и друг инструмент - React ЕU, който е най-бързият инструмент със стойност 692 млн. евро. Те могат да бъдат достъпни в рамките на тази година или веднага след приемането на Многогодишната финансова рамка на ЕС. Допълнително са предвидени 2,24 млрд. евро, които могат да бъдат достъпни от Фонда за справедлив преход или инструментът, с който ще се финансират политиките по декарбонизация в ЕС, 376 млн. евро се отпускат допълнително към Програма за развитие на селските райони. Най-големият инструмент обаче, който е над 6 млрд. евро е инструментът за възстановяване и устойчивост, по който парите ще са достъпни до 2024 г.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във