Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България няма да откупува акции на ЧЕЗ

На този етап България няма как участва в процедура по откупуване на акциите на ЧЕЗ. Когато говорим за продажбата на ЧЕЗ трябва да са ясни няколко основни неща. Това е частно дружество. Това каза Теменужка Петкова във връзка с възможността страната ни да си върне контрола над ЧЕЗ.

"Това, че чешката държава е решила да продаде своя дял на ЧЕЗ в България е решение на собственика. Процедурата е по реда на чешкото законодателство и страната ни не би могла да въздейства. Когато се говори за това държавата да откупи ЧЕЗ трябва да е ясно, че това представлява един сериозен ресурс", обясни Петкова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя подчерта, че не бива да забравяме и нещо друго и то е свързано с това, което предстои, да се извърши в електроенергийният сектор България, а именно пълната либерализация на енергийния пазар.

"Да не забравяме това, че трите електроразпределителни дружества няма да имат монопол. Всяко едно от тях ще трябва да се бори и конкурира с всички останали доставчици. След либерализацията те ще получават такса пренос и такса достъп, но всичко останало по отношение на търговията с електрическата енергия ще бъде на пазарен принцип", каза още министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във