Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България настоява подпомагането на фермерите да е зависимост от загубите им

България настоява подпомагането на фермерите във всяка държава-членка да бъде определено в зависимост от конкретните загуби, които те търпят като следствие от руското ембарго и проблемите в млечния сектор. Това е позицията, заявена от министър Десислава Танева по време на извънредното заседание на Съвета на министрите в Брюксел.

Планът на Европейската комисия предвижда помощ от 500 млн. евро за фермерите, ускорено превеждане на 70 процента от преките плащания още от 16-и октомври и изплащане на средствата до 85 процента за някои мерки в сектор "Животновъдство" по програмата за „Развитие на селските райони“. Министър Танева е припомнила, че още от декември миналата година страната ни иска подкрепа за млечния сектор, преди да се стигне до спад в цената на млякото с близо една четвърт спрямо 2014 година.

Трябва да се вземат всички административни мерки, за да започне превеждане на директните плащания още от 16 октомври, настоява Танева, като там, където са минали проверките, да се разплати цялата сума, а за останалите до 85 на сто от нея.

Следващата седмица се очаква да се проведе ново извънредно заседание на Съвета на министрите на земеделието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във