Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България настоява Европейския фонд за отбрана да стига до малките и средни предприятия

България подкрепя Европейския фонд за отбрана и настоява той да стига до малките и средни предприятия, каквито са българските производители в отбранителната индустрия", е казала министърът на външните работи Екатерина Захариева в разговор с еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбиета Бенковска.

Захариева и Бенковска са разговаряли в рамките на конференцията "В търсене на съгласувана сигурност за растеж и просперитет: Стълб за стабилността на Европа", организирана в София от британското списание "Икономист". 

Комисар Бенковска е посочила, че с Европейския фонд за отбрана и свързаната с него Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната се заделят нови средства и пред бранша в Европа се откриват възможности, с каквито досега не е разполагал. 

Двете са се съгласили, че България може да организира събитие, на което да срещне големите производители в отбранителната индустрия с местния бизнес. "Имаме силна развойна дейност в този сектор, а продуктите ни са силно конкурентни, но твърде специфични", е посочила министър Захариева.

Бенковска е отбелязала, че от досегашните си срещи в Източна Европа е срещнала редица представители на малкия и среден бизнес в сектора.

"Проблемът при тях е, че обикновено не са наясно с новите инвестиционни възможности, които им се дават с Европейския отбранителен фонд", е казала тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във