Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България - на крачка от присъединяването към ОИСР

Служебният кабинет прие решение за присъединяване на България към Центъра за развитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Министерският съвет възложи на министъра на икономиката Даниела Везиева да координира дейността по присъединяването и участието на страната в работата му.

Страната ще може да участва във всички дейности на центъра, включително в обмяната на опит и добри практики, в разработката на национални и регионални проекти в областта на икономиката, търговията, финансите, миграцията, социалната кохезия, политиките насочени към пазара на труда, образованието и квалификацията и др.Също така ще може да разменя информация, да получава безплатно достъп до цялата база данни и публикациите на центъра.

Съществува също възможност за студентски стажове, както и за отпускане на стипендии за български представители за участие в работата и проектите на центъра.

"Присъединяването на България към Центъра за развитие е елемент от подготовката на страната ни за членство в ОИСР. Участието ни в неговата дейност би допринесло за ускоряване на реформите у нас, както и за по-тесни контакти с държавите членки" отбелязват от Министерски съвет. 

Трябва да отбележим, че това е поредната стъпка, предприета от служебният кабинет, за приемане на България в организацията. Припомняме, че по-рано този месец българска делегация за първи път участва в съвета на ОИСР на ниво министри, където бе потвърдено желанието на страната да се присъедини към елитния клуб.

България има реален шанс скоро да стане една от шестте нови членки на клуба на богатите държави, който е създаден през 1962 г. като форум за обмяна  опит, политики и стратегии за устойчиво развитие между държавите. Към настоящия момент в него членуват представители на 55 страни, от които 27 страни членки и 28 нечленки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във