Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България може да загуби един от символите си - розовото масло

Розовото масло е един от символите на България, не само заради алековия Бай Ганьо. Страната ни държи 60% от световното потребление и е признатата негова родина. Проблемът е, че явно това производство не е добре субсидирано, защото десетки розопроизводители от Карловско решиха да премахнат маслодайните си рози като ги изкоренят завинаги. Те се оплакват от ниската изкупна цена на розовия цвят, което обезсмисля тежкия труд.

Розопроизводителите  настояват за спешна среща със земеделския министър.  „Стигнахме до радикалната мярка заради ниските изкупни цени и несигурността. Искаме подкрепа от държавата на килограм произведен розов цвят, а не на декар“, заяви в телевизионно интервю Зорница Ранчева, собственик на розов масив.

От земеделското министерство обясниха, че ситуацията е сложна. Преди дни е проведен е Консултативен съвет във връзка с новия закон за розата. Розопроизводителите и розопреработватели имали възможност да заявят своите проблеми, но решение на проблема няма.

"Когато приключи кампанията и се види какъв е спадът в цената, тогава държавата ще се намеси с адекватна преценка“, каза Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъдство“ във ведомството.

Розопроизводителите се оплакват, че въпреки че текстовете на новоприетия Закон за маслодайната роза защитават бранша, това не компенсира загубите им. Нетипично топлата и суха зима се отрази тежко на вегетацията на растенията, която пък при някои от насажденията дори не е прекратявана. Розоварните не се ангажират с конкретна цена за изкупуване на розовия цвят, но казват, че нивата ще са колкото миналогодишните, когато варираха от 2,30 и 2,60 лв./кг. Това  не е изгодно за стопаните, които отглеждат маслодайна роза, защото ако това положение се запази, бизнесът ще отмре. Причината е, че разходите непрекъснато нарастват, трудно се намират берачи и затова стойността на труда се повишава. 

Въпреки това по отношение на качеството на розовия цвят България продължава да държи лидерските си позиции на световния пазар. Тъжното е, че  като реализирани количества преработена продукция обаче Турция и Иран ни изпреварват. За 2019 г. родният продукт при органично производство се е търгувал в Швейцария за 13 150 евро  за 1 кг. Ароматното розово масло от Турция се търгува за 15 399 евро за 1 кг, от Афганистан за 13 503 евро за килограм, а от Иран за 8 414 евро за 1 кг. .При дестилацията обикновено от 2-3 тона розов цвят се получава килограм масло.

А още по-тъжно е, че над 70% от произведеното през последната кампания розово масло стои непродадено в трезорите. 

Нашето розово масло е много скъпо заради уникалното се качество, за което пък най-голяма е заслугата на по-влажния и по-хладен климат у нас. Топлото и сухо време в Турция и Иран не позволява задържането на най-ценните и ефирни аромати в листата на розата. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във