Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България може да вземе заеми, за да се справи с пандемията, но те трябва да се връщат и засега се въздържа, посочи Борисов

Премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерския съвет, че е направил запитване към Министерството на отбраната дали може курсанти във висшите военни училища да бъдат включени в охраняването на спазването на мерките по извънредното положение, свързани с разпространението на Covid-19 в България. По думите му те ще бъдат използвани за подпомагане на дейността на КПП-ата.

"Възложил съм на всички, които са работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек, относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв., което трябва да се изплати", каза премиерът. "Ако има пропуснат човек за парите, ще има наказания", закани се премиерът. Паралелно с това е възложено на Пожарната да създаде щаб от доброволци – вече има около 3000 души, предимно в противопожарната охрана. На много места има телефони за подпомагане на нуждаещите се.

Премиерът посочи, България може да вземе заеми, за да се справи с пандемията, но те трябва да се връщат и засега се въздържа. "Нашата основна грижа - освен за медиците и младите -  е за пенсионерите", каза Борисов.

"Нашата грижа трябва да е за всички", каза още министър-председателят и посочи, че в САЩ предвидените мерки са за за 2 месеца. Той добави, че основна грижа е осигуряването на т. нар. зелени коридори, тъй като така се осигурява работата на икономиката.

"Моят приятел Борис Джонсън ми каза, че не трябва да има карантина", каза премиерът и коментира, че това не е било добро решение. "Трябва да имаме общ европейски отговор на кризата", каза още Бойко Борисов и подчерта, че след преодоляването на епидемията ще трябват пари, за бъде възстнановена икономиката.

„Светът се чуди колко ще продължи кризата, има пари за три месеца”, каза премиерът Борисов, след като информира, че се е срещал с шефа на МВФ.

Премиерът коментира, че заедно с представители на кабинета днес в 16.00 ч. е водил около един час разговор с шефа на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. "Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света дали някъде са по-добри от нашите и да купим, ако има нещо в тази сфера. Към този момент България и вие сте го чули, се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки. Сега първият въпрос е колко време ще продължи кризата. Светът се готви и реално има пари за около три месеца. Ако стане 6 и ако стане 9, тогава нямаме отговор на въпроса. Именно за това търсим как да разположим парите във времето”, посочи той.

"Сега основен въпрос е колко ще продължи кризата – светът има пари за около три месеца, а ако продължи повече, вече нямаме отговор как да разположим парите във времето. Затова говорихме със синдикатите и се разбрахме, че е важно да има пари за хората на първата линия. 81 държави са заявили парична помощ, което е безпрецедентно – най-много са били 3-4 държави наведнъж, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов. В нашите предприятия проблемите са у тези, които произвеждат части за автомобили за Европа, защкото там производството е блокирано.

"Истински всички се молим този пик да отмине по-бързо", допълни Борисов. Според него най-важно е след кризата да запазим работниците, за да може предприятията да заработят веднага след кризата.

Борисов посъветва журналистите да проверят какъв е размерът на спестяванията на хората в банките. Той посъветва младите хора да помогнат на по-възрастните да си останат вкъщи, ако искат да ги запазят.

Вицепремиерът Марияна Николова от своя страна съобщи, че тристранният съвет е определил мерките за подкрепа на бизнеса. АИКБ и КРИБ не са подкрепили предложените мерки. Двете организации настояват за промени в Закона за извънредното положение, както се създаде и публичен списък на всички фирми, получили финансиране от държавата.

"Приключи заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което правителството и социалните партньори обсъдиха актуализирания проект на постановление на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. Работодателите и синдикалните организации, с изключение на АИКБ и КРИБ подкрепиха предложения проект на постановление на Министерски съвет", обясни вицепремиерът Николова.

"Всички организации благодариха на Министерство на труда и социалната политика и на експертите за направените изменения и допълнения в проекта на постановление, които в голяма степен отразяват предложенията на социалните партньори. Според КНСБ предложената мярка за преодоляване на безработицата и последиците от нея, е безпрецедентна по своя характер като финансови параметри и обхват. КТ "Подкрепа" предлагат по отношение на осигурителния доход за референтен да се вземе съответния месец на предходната година, т.е. да се сравнява месец март на 2020 г. с месец март на 2019 г., което беше възприето. Българска социална камара приветства разширяването на обхвата на икономическите дейности, но настоява да бъде прецизиран текстът по отношение на референтния месец за осигурителния доход. Българска търговско-промишлена палата подкрепя проекта на постановление, но настоява да бъде направен анализ след първия месец от прилагането на мерките, за да се прецени самата необходимост от последващи стъпки. Съюзът за стопанска инициатива подкрепя да бъде направен мониторинг на действието на предложените мерки в едномесечен срок след приемането на постановлението от страна на Министерски съвет", допълни Марияна Николова.

По думите й АИКБ не подкрепя проекта на постановление и настоява за незабавни промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и предлага да се създаде публичен регистър на работодателите, които са получили компенсации съгласно проекта на постановление. "КРИБ изрази частична подкрепа на текстовете от предложения проект на постановление на Министерски съвет и подкрепи искането на АИКБ за промени в Закона за извънредното положение. Работодателските и синдикалните организации подчертаха необходимостта от продължаващ диалог между правителството и социалните партньори за обсъждане на дългосрочни мерки за икономическата част, които не попадат в обхвата на предложения проект на постановления. Дадени са срок докрая на деня за правно-технически бележки и утре до обяд ще бъде изготвен окончателният текст на постановлението на Министерски съвет, който съответно ще бъде предложен от министъра на труда и социалната политика в понеделник за приемане от правителството", уточни още вицепремиерът Николова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във