Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България може да стане водещ производител на растителни протеини

Министър Христо Бозуков

България има потенциал за разрастване на производството на растителен протеин, като притежава добър опит и традиции в тази област, каза българският аграрен министър проф. Христо Бозуков по време на срещата на върха на министрите на земеделието на страните от инициативата "Три морета" и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, която се провежда в Краков, Полша. 

"Водеща роля сред бобовите култури заемат фуражният грах и бобовите треви. Провеждат се научни изследвания и активна селекционна дейност в специализираните за бобови и зърнени култури научни звена, в резултат на което България разполага със значителен брой собствени, пригодени към нашите климатични условия устойчиви сортове бобови култури", заяви министърът.

В последните години се наблюдава увеличение на площите с протеинови култури, като през 2018 г. има ръст от около 136 процента спрямо 2014 г. "Това се дължи на предприетите мерки от страна на държавата, включително чрез въведената през настоящия програмен период Схема за обвързано подпомагане на протеинови култури при директните плащания, която се състои в допълнително подпомагане за площите, заети с протеинови култури", допълни министър Бозуков.

По време на обсъждането на възможностите за осигуряване производството на фуражен протеин в региона "Три морета" министър Бозуков е акцентирал, че при международното сътрудничество за изграждане на протеинова сигурност в региона следва да се вземе предвид производството на комбинирани фуражи, в които може да се вложат алтернативни на соята протеини, получени при преработката на слънчогледови семена и рапица. "Това е потенциал за земеделските стопани и техните кооперации за развитие на кръговата икономика на биологична основа. По този начин ще се създаде възможност за плавен преход към неутрална по отношение на климата икономика и за разкриване на нови работни места в първичното производство", подчерта още той.

В рамките на събитието бе подписана Съвместна декларация на министрите на земеделието на страните от региона Три морета - България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия относно възможността за осигуряване на производството на фуражни протеини в региона.

Бозуков информира своите колеги, че в българския Национален план за възстановяване и устойчивост е предвиден проект за създаването на Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство.

"Той предвижда предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за инвестиции в материални и нематериални активи, насочени към въвеждането на иновативни производствени и цифрови технологии за производство, за автоматизиране на работните процеси, позволяващи производството на устойчиви продукти с по-малко ресурси", посочи министър Христо Бозуков и коментира, че дигиталната трансформация на селското стопанство има значим потенциал да повиши неговата конкурентоспособност, да подобри живота в селските райони и да намали отпечатъка на земеделската дейност върху околната среда и климата.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във