Банкеръ Daily

Владислав Горанов:

България може да се присъедини към ERM II до края на април 2020 година

До 30 април 2020 г., ако процедурата върви по план, България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II и да влезе в тясно сътрудничество с банковия съюз. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след представянето на бюджета за догодина пред бизнеса и синдикатите.

В края на ноември ще бъдат поканени експерти от Европейската комисия, които да оценят напредъка на страната ни. "Ако всичко се развива така, както е в нашите глави - в главите на хората, които сме ангажирали този процес, до моя рожден ден (30 април - бел. ред.) всичко трябва да е приключило", посочи още Горанов, като допълни, че това би трябвало да съвпадне със "срока за плащане на данъка върху доходите на физическите лица".

След влизането в чакалнята една държава трябва да "престои" в преддверието поне две години, за да премине официално към разплащане с евро. Ако прогнозите на финансовия министър се окажат верни, за България това би означавало най-рано 2022 година.

Според прогноза на финансовото министерство, която е базирана на предварителни неофициални данни, е съвсем постижимо достигане на средна заплата през 2021 г. между 1400 и 1500 лева. 

"Очакваният икономически растеж за следващите три години е около 3,3 на сто за всяка една година от прогнозния период", обяви финансовият министър. 

"Растежът ще бъде леко по-нисък от очакваното тази година ниво от 3,4 на сто. Основните двигатели на растежа, измерени през елементите на БВП по метода на крайното използване, са вътрешното търсене - както по линия на потреблението, така и по линия на инвестициите. Частните потребителски разходи се очаква да запазят сравнително висок темп на растеж, каза министърът. Положително влияние върху потреблението ще има и увеличението на разходите за персонал, който се предлага за публичния сектор", обясни Горанов. 

Очаквано - догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, което ще бъде и минимален осигурителен праг. За поредна година управляващите ще се опитат да вдигнат рязко осигуровките на тютюнопроизводители и земеделски стопани, които в момента се осигуряват върху 400 лева. Максималният осигурителен праг се запазва на 3 000 лева, а от 1 юли догодина пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто.

Повече пари ще има за възнаграждения в бюджетната сфера и за учителите. Освен образованието, управляващите извеждат като приоритет и здравеопазването. Касата ще разполага с близо 400 милиона лева повече, като са заложени повече пари за болнична помощ и за лекарства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във